Strafgedeelte KIA krijgt 16 extra cellen


Justitie-minister Arthur Dowers bracht onlangs een bezoek  aan Korrektie Instituut Aruba (KIA). Daar bracht hij ook een bezoek aan de sectie “Huis van Bewaring” waarin verdachten wachten op behandeling  van hun  rechtzaak. Het Huis van Bewaring  wordt gerenoveerd en volgend Dowers mist het op het moment ‘nog enkele details’.
Dit betreft  vooral het recreatiegedeelte  waar de gedetineerden straks  verschillende trainingen ontvangen.  Deze nieuwe ontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat de gevangenis straks  meer aan de eisen voldoet aan het Eurpean  Commitee for the Prevention of Torture and Inhumanor Degrading Treatment or Punishment . Deze kwam voor het laatst in 2015 met een rapport uit waarin wordt gesteld dat gedetineerden meer vermaak moeten krijgen en meer mogelijkheden op educatie.  Ook de renovatie aan het ‘strafgedeelte’dat vorig jar in brand stond, veloopt goed, stelt Dowers . De renovatie moet binnen een paar weken rond zijn, en dan heeft KIA 16 extra cellen.

Politie gaat scherp controleren op onbetaalde motorrijtuigbelasting


Het Korps Politie Aruba ( KPA) staat op scherp en agenten zullen strenge controles uitvoeren naar mensen die hun motorrijtuigbelasting niet hebben betaald, stelt Justitie-minister Arthur Dowers.
Volgens Dowers is de politie al bezig  met het uitvoeren van vaste, flexibele en mobiele controles overal op het eiland.  Echter, wegens het hoge aantal mensen dat hun motorrijtuigenbelasting nog niet heeft betaald , wil hij de bevolking duidelijk maken dat de politie hierdoor  strenger gaat optreden. Nadat de Belastingdienst haar bezorgdheid had geuit over het hoge percentage (20procent)  van voertuigeigenaren die hun motorrijtuigbelasting niet hebben betaald, raadt Dowers eenieder aan om deze op tijd te voldoen aangezienze hiervoor nog een paar dagen de tijd hebben.
Op maandag 15 mei is er een herrinering uitgestuurd door de Belastingdienst, men heeft dan uiterlijk twee weken de tijd om het openstaande  bedrag te betalen.
Volgens de instantie  gaat het voornamelijk om klanten  die de motorrijtuigbelasting van 2017 nog niet hebben betaald, maar het kan ook zijn  dat er openstaande bedragen zijn van 2015 en 2016. Tot 29 mei 2017 kan de voerttuigeigenaar het  openstaand bedrag voldoen, voordat het naheffingsaanslagproces in gang wordt gezet.

Camera Room KIA bijna klaar voor gebruik

Het cameraproject  dat geïnstalleerd wordt in Korrektie Instituut Aruba  (KIA), genaamd ‘Camera Room’ bevindt zich in zijn laatste fase. Om die reden nam Justitie-minister Arthur Dowers onlangs een kijkje in deze beveiligings kamer waar alle beelden van de camera’s uit de gevangenis  binnenkomen. Daarnaast maakte hij ook kennis met de mensen die de apparatuur gaan bedienen, die cursus hiervoor hebben gekregen van het lokale bedrijf  Safecom. Dowers: “Ik was bij de start van dit project aanwezig  en ik kan zeggen dat ik erg blij ben dat we dit project implementeren. Er zijn nog een aantal details die we missen op het gebied van software en als dat geregeld is, kunnen we beginnen met het cameratoezicht”, maakte hij duidelijk . De apparatuur moet het veligheids aspect binnen de gevangenis verhogen. De ‘Camera Room’geeft de bevoegde mensen de mogelijkheid om beter hun werk uit te voeren en gericht  onderzoek te doen om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt binnen het instituut.

KPA krijgt 3 pick-ups

Het Korps Politie Aruba ( KPA) is druk bezig met het uitbreiden van zijn wagenpark. Justitie-minister Arthur Dowers bracht woensdag ochtend  een bezoek  aan de garage om de drie nieuwe wagens te inspecteren.  Al eerder kreeg het KPA twee nieuwe  Toyota  Rav 4’s , maar ditmaal gaat het om 4×4 Hilux pick-ups. Binnenkort neemt het Korps de nieuwe wagens in ontvangst,  die aangeschaft zijn met steun van de Aryva Hospitality  & Security Foundation

Pers krijgt gevangenisvoedsel voorgeschoteld


De Pers werd maandag uitgenodigd voor een speciaal diner.  Zij mochten  namelijk op verzoek van Justitie Minister Arthur Dowers zich wagen aan het gevangenisvoedsel dat geserveerd wordt in Korrektie Instituut Aruba ( KIA). Het  ‘etentje’ werd georganiseerd omdat Dowers had vernomen dat een advocaat  onlangs in de rechtbank had gezegd dat het eten dat daar geserveerd wordt, ‘zeer slecht is’. De minister betreurt deze uitspraak ten zeerste, aangezien hij stelt dat hij met een gerust hart kan zeggen dat het eten ‘van goede kwaliteit is’ en aan de normen van kwaliteit en hygiëne voldoet, “Maar het is geen vijf sterren resort”, maakt hij duidelijk.  “En daarom mogen de media komen kijken en proeven wat wij geven aan de gevangenen “.  De chef meldt dat het eten dat zij serveren iedere dag wordt gemaakt van vers binnengekomen producten.  Daarnaast wordt rekening gehouden met diëten voor diabetici, mensen met glutenintolerantie of zij die bijvoorbeeld  zoutarm moeten eten. Wie liever voor vegetarisch wil gaan, heeft ook deze optie.

Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber

Minister van Justitie Arthur Dowers beschouwt de mentaliteit van ex-collega Otmar Oduber als ‘erg zielig’. Hij baseert zich hiermee op de uitspraken die de voormalig bewindsman heeft gedaan over de Minister van Justitie. Dowers in een interview donderdag met NoticiaCla.com, beschuldigde Oduber van verschillende dingen, variërend van voor zijn eigen belang werken in plaats van voor het volk tot het verantwoordelijk zijn voor het organiseren van concerten waar drugsgebruikers op af komen.
GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING
Tot de problemen tussen beide personen behoort de kwestie van geld afkomstig uit het toerisme dat bestemd is voor criminaliteitsbestrijding. Volgens Dowers kwam Oduber destijds met kunstgrepen om er voor te zorgen dat het geld dat werd opgebracht door het toerisme voornamelijk naar hem (Oduber) ging, en dat hij (Oduber) kon beslissen over het geld. Volgens de bewindman was er al een samenwerking met de (Aruba) Hospitality (& Security) Foundation, maar functioneerde het systeem van geld innnen niet. “De afspraak is gemaakt dat het geld van het fonds naar de politie zou gaan. Ik heb nooit gezegd dat ik over dat geld wilde beslissen. Ik heb me daar nooit mee bemoeid,” zei Dowers. Het geld kwam volgens Dowers niet direct van de hotels, maar moest via de Aruba Tourism Authority (ATA) lopen. Oduber deed volgens Dowers vervolgens alsof hij de baas was van het geld, en dat hij er over kon beschikken. “Daar gaat het niet over, Aruba moet er baat bij hebben”, zei Dowers, aangevende dat Oduber vond dat hij altijd in de schijnwerpers moest staan.
DOWERS WEIGERT GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING
Volgens Dowers is het een leugen dat hij geld voor criminaliteitsbestrijding zou hebben geweigerd. Volgens hem heeft hij gesteld dat justitie 10 miljoen florin extra nodig had. Justitie heeft zich volgens hem altijd loyaal opgesteld ten aanzien van bezuinigingen en heeft hij ten aanzien van de politie tegelijk gedaan wat nodig was. Toen hij zag dat er extra geld beschikbaar was in een fonds, vond hij dat het beschikbaar moest worden gesteld ten behoeve van de veiligheid van Aruba “en niet naar mijn,” aldus Dowers.
CONCERTEN ORGANISEREN
Dowers vindt het triest dat er concerten werden georganiseerd die drugs naar Aruba brachten. “We weten dit omdat er veel drugs bij de concerten in beslag zijn genomen.  Toen de politiewoordvoerder verklaarde om hoeveel drugs het ging, kreeg hij kritiek van Oduber te verduren.” Het betreffende concert (Electric Festival ) draagt volgens de minister bovendien niets bij aan de Arubaanse economie, maar het zorgt wel voor veel hoofdpijn. “We moeten bij elk concert politie inzetten. Oduber was wel bereid om 5 miljoen extra aan concerten uit te geven, maar was slechts bereid om 600.000 florin aan beveiliging uit te geven,” aldus Dowers. Volgens hem geeft juist 85% van de toeristen aan dat de veiligheid van Aruba een reden is om naar het eiland te komen.
GELD VAN ATA WEIGEREN
Op de vraag van dit nieuwsportaal of de bewindsman inderdaad geld afkomstig van het toerisme voor de criminaliteitsbestrijding heeft  geweigerd, antwoordde hij volmondig “Nee.” “Toen ik druk op ging uitoefenen en zei dat het zo niet kon, is men met een negatieve campagne tegen justitie begonnen, die van invloed kon zijn op Aruba als toeristische bestemming, door hun (Otmar) zelf begonnen. Toen ik druk uitoefende kwam er opeens 5 miljoen op tafel. Ik heb nooit geweigerd. Ik heb wel gezegd dat ik geen 10 miljoen nodig had. En met het geld kon men ook geen macht binnen de justitie kopen,” aldus Dowers.  Volgens de bewindsman was het zijn ex-collega (Oduber) vooral te doen om zichzelf: “Zijn focus lag niet op Aruba, maar op zichzelf.”
INVESTEREN IN ARUPARKING IN PLAATS VAN JUSTITIE
En andere beschuldiging van Dowers is dat Otmar, toen het zo belangrijk was om in justitie te investeren, liever geld stopte in Aruparking (betaald parkeren project dat in 2015 was ingevoerd). Aruba heeft veel schade ondervonden door Aruparking, terwijl dat geld ook voor de politie gebruikt had kunnen worden. “De realiteit is dat in plaats daarvan het geld in Aruparking is gestopt, dat een bedrijf is waar men campagnevoerders (van Oduber) en eigen mensen te werk kan stellen. Dat is de realiteit,” stelde Dowers.
WEIGEREN MET OTMAR TE VERGADEREN OVER JUSTITIE
De beschuldiging van Oduber dat Dowers zou hebben geweigerd met hem te vergaderen over criminaliteit na een de aanval op een taxibestuurder in de z.g. hotzone (druk bezochte toeristen sector) enkele jaren geleden, wordt door Dowers bestempeld als flauwekul. “Dat heb ik hem ook gezegd. Als hij toeristen binnenbrengt die een taxichauffeur bijna doodslaan, ga ik de AHATA en de ATA niet bellen (en vragen) hoe dat kan. It’s not my call to make. Dergelijke dingen kunnen gebeuren. Als er iets gebeurt, dan praat je met mij. Maar nee, jij wil een show maken over de rug van anderen,” aldus Dowers, die van mening is dat Oduber niet degene was die het openbaar ministerie ter verantwoording moest roepen.
ALCOHOL EN KINDEREN
Ook over de kwestie van kinderen had de bewindsman wat te zeggen. “Hij loopt overal rond om gekkigheid te verkondigen, waar hij zelf deelgenoot van was.” Dowers zet vraagtekens bij de opmerkingen die Oduber deze dagen maakt over kindermisbruik op het eiland. “Waar was jij al die tijd? Waarom heb je niet wat extra geld gegeven om de misbruik van kinderen aan te pakken? Er zijn veel kinderen op Aruba die het moeilijk hebben. De groep die het het moeilijkst heeft, zijn de misbruikte kinderen,” aldus Dowers, “Maar ik heb je (Oduber) nooit horen zeggen “laat ik iets geven”. Nee, geef ze maar alcohol om los te gaan in carnaval, zodat ze ook nog zwanger kunnen raken. Daar ben je (Oduber) goed in. Concerten organiseren waar ze extacy kunnen gebruiken. Daar ben je (Oduber) goed in. Als je iets wilt om over te praten, dan heb ik genoeg om over te praten,” besloot Dowers.

Aruba krijgt een vorm van ESTA voor toelating

Als alles goed gaat, beschikt Aruba over drie maanden een systeem voor toelatingscontrole dat overeenkomst het het Amerikaanse ESTA-systeem (Electronic System for Travel Authorization). Deze informatie deelde de minister verantwoordelijk voor de immigratie, Arthur Dowers, met de pers. Deze week worden de benodigde contracten getekend en kunnen de projectontwikkelaars aan de slag. Als het systeem in werking is (en ook van toepassing wordt op Amerikaanse toeristen) is er een beter zicht op wie Aruba binnen komt (of wil komen). Alleen inwoners van het Koninkrijk hoeven dit formulier niet in te vullen. Vanzelfsprekend komt er een overgangsperiode bij de introductie, om mensen aan het systeem te laten wennen. Het systeem lijkt op de ED-card, maar de toepassing is helemaal anders.
WETSWIJZIGING
Er is een wetswijziging nodig om deze verandering te kunnen realiseren en die is op dit moment in voorbereiding. Het is volgens de bewindsman nog een kwestie van het ontwerp naar de Staten te sturen. Het technische gedeelte is het belangrijkste dat nu nog niet op zijn plaats is. De huidige ED-kaart geeft niet voldoende informatie en hiermee kan een bezoeker niet worden tegengehouden. “Met het nieuwe systeem kun je vooraf screenen en voorkomen dat een ongewenste persoon Aruba binnenkomt,” aldus Dowers.

Inauguratie cellencomplex Guarda Nos Costa

Met het doorknippen van een lintje door inder anderen Justitie-minister Arthur Dowers, werd onlangs de nieuwe Guarda Nos Costa officieel geinaugureerd. Opgepakte  illegalen zullen voortaan niet meer in de cellen van Dakota  verblijven , maar op deze nieuwe plek, die te vinden is bij het voormalige FOL-gebouw  (Forward Operation Location)  naast het vliegveld.

In totaal biedt de nieuwe plek ruimte voor veertig  gedetineerden die wachten op deportatie. Deze Nieuwe locatie moet voldoen aan de eisen van het European Committee for the Prevention of Torture  and Inhuman or Degrading  Treatment  of  Punishment  (CPT).   Mannen en Vrouwen, tenzij familie van elkaar gescheiden. Aruba pakte vorig jaar 800 illegalen op en de laatste twee jaar in totaal 1200 ilegalen.

Ministers: Samen tegen terrorisme

de 4 ministers van Justitie van het Koninkrijk Der Nederlanden
We gaan de inspanningen vergroten om met elkaar een vuist te maken tegen mensenhandel en terrorisme. Daarover zijn de vier ministers van Justitie van het Koninkrijk het gisteren eens geworden tijdens het zesmaandelijkse Justitieel Vierlandenoverleg.
De Minister Van Justitie van Curaçao mr O. Martina
Nog niet eens zijn de bewindslieden het over de inzet van het Recherche Samenwerkings-
team, een eigen procureur-generaal voor Curaçao en het opzegrecht met betrekking tot consensusrijkswetten. Dat laatste werd tijdens de afsluitende persconferentie verteld door de kersverse minister van Justitie, Ornelio Martina. Die vond, een week in functie, het overleg op hoog niveau een goede ervaring: ,,Het is goed om waar het kan gedeelde
uitdagingen gezamenlijk te lijf  te gaan. ”
Minister van Justitie van St. Maarten Rafael Boasman
Ook collega-minister Rafael Boasman van Sint- Maarten was positief over het overleg.
,,We hebben productief gewerkt in een ontspannen sfeer.” Hij benadrukte dat hij hard werkt om het slechte imago van zijn eiland op te poetsen. ,,Wij zijn er als regering om de veiligheid van onze burgers te waarborgen.  Het lijkt vaak of wij niet genoeg doen, maar ik neem mijn verantwoordelijkheden heel serieus.” De minister wil samen met zijn collega ministers een vuist maken tegen criminaliteit.
,,We roepen nog wel over ‘one happy island’ en ‘don’t worry’, maar de wereld is ver-anderd. De slechteriken hebben geen boodschap aan de mooie slogans die wij voor onze maatschappij bedenken. Wij moeten hen bestrijden met alle mogelijke middelen.”
Minister van Justitie en Veiligheid Nederland Ard van der Steur
De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ard van de Steur onderschrijft dat
Sint Maarten grote stappen heeft gemaakt.  ,,Ik heb tijdens dit overleg twee nieuwe collega’s leren kennen. Met hen wil ik graag de goede samenwerking die ik met hun voorgangers had, voortzetten.” De minister noemde mensenhandel een afschuwelijk misdrijf en een van de meest verschrikkelijke dingen die je een ander mens kunt aandoen. Van der Steur zei dat er afspraken zijn gemaakt over het gevangeniswezen en de politie,
maar ook over voortzetting van het project ‘Alleen jij bepaalt wieje bent’, dat erop gericht is jongeren na een foute keuze weer op het rechte pad te brengen.  ,,Wij moeten ervoor zorgen dat jongeren die een misstap begaan opkrabbelen en voorkomen dat ze verder gaan richting een criminele carrière.”
Minister van Justitie van Aruba Arthur Dowers
Gastheer Arthur Dowers vertelde blij te zijn met de positieve uitkomst van het overleg. ,,We zijn vastbesloten mensenhandel hard aan teken. Dit misdrijf heeft een desastreus effect op de integriteit van mensen en met elkaar kunnen we effectiever optreden. Dat geldt ook voor de bestrijding van terrorisme, waarbij we alle beschikbare instrumenten inzetten voor de bescherming van onze  bevolking en onze gasten.”

Er is een ambtelijke commissie benoemd die zich de komende weken gaat buigen over de punten waar nog geen overeenstemming over is bereikt.

Toernooi voor jeugd in Koninkrijk

dsc_1106

Honderdvijftig jongeren uit de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden, drie sporten en de steun van vier ministers van Justitie, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Koninklijk Huis.
Dat waren de ingrediënten voor het Koninkrijkstoernooi dat deze week werd gehouden in het Joe Laveist Stadion. Het Koninkrijkstoernooi is een initiatief van Plasterk, en wordt mede georganiseerd door het ministerie van Justitie van Aruba en het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland. Het Koninkrijkstoernooi zou van 2 tot en met 6 oktober plaatsvinden. Helaas zorgde orkaan Matthew er toen voor dat het toernooi geen doorgang kon vin0den. De deelnemers maken deel uit van het project ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ (AJB), een door het ministerie van Veiligheid en Justitie ontwikkelde interventie waarbij kwetsbare, schoolgaande jongeren tussen twaalf en ze
ventien jaar een zinvolle vrijetijdsbesteding krijgen door deel te nemen aan een teamsport. Deze jongeren krijgen de kans om langere tijd, onder begeleiding van speciaal opgeleide trainers en rolmodellen, lid te worden van een sportclub.

dsc_1072

Teamsport onder deskundige begeleiding wordt als een goede manier gezien om te zorgen dat de jongeren leren positieve keuzes te maken. Erwin Arkenbout, directeur Koninkrijksrelaties, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die aanwezig was namens minister Plasterk, benadrukte dat het sporttoernooi er niet is voor juristen, ambtenaren of politici. ,,De hoofdrolspelers zijn de sporters, maar indirect is dit toernooi en
het achterliggende project bedoeld om jongeren op een plezierige manier een betere toekomst te bieden, waarmee het veiliger wordt op straat. Daar hebben alle burgers dus profijt van.” Arkenbout zei dat de jongeren symbool staan voor de samenwerking binnen het Koninkrijk en een verbindende rol spelen. Sportorganisatie Laureus heeft van het Nederlandse ministerie van Justitie de mogelijkheid gekregen nog zeker vier jaar uitvoering te geven aan het programma AJB. De Nederlandse tak van Laureus wordt geleid door prins Pieter-Christiaan. Het besluit is op Prinsjesdag bekendgemaakt en Pieter-Christiaan was er erg blij mee. ,,‘Alleen
jij bepaalt wie je bent’ is een preventieproject voor jongeren om delinquent gedrag te voorkomen. Het sporten (voetbal, basketbal, honkbal), dat door die groep vaak als leuk wordt ervaren, is een middel om het gedrag positief te beïnvloeden. Deelnemers kunnen twee keer in de week bij geselecteerde sportclubs terecht en krijgen extra aandacht van als rolmodel functionerende trainers. Het is de bedoeling dat Laureus het reeds bestaande programma uitbreidt en laat groeien”, aldus prins Pieter-Christiaan. In zijn toespraak bij de opening van het toernooi adviseerde hij de jongeren om vooral te genieten van elkaars aanwezigheid op Aruba. ,,Je neemt deze ervaring mee.
Sport verbroedert en inspireert. Wat jullie op het sportveld leren, nemen jullie mee in de maatschappij.” De prins deed een beroep op minister Plasterk om ook de komende jaren een Koninkrijkstoernooi mogelijk te maken. ,,We staan aan het begin van de eerste editie, maar het smaakt nu al naar meer.” Toen was het tijd voor de ceremoniële eerste worp van de openingswedstrijd honkbal, tussen Aruba en Nederland. Prins Pieter-Christiaan gooide een bal in de richting van de thuisplaat, waar gouverneur Fredis Refunjol klaar stond met een honkbalknuppel om eens flink uit te halen. Hij hoefde echter niet in actie te komen, want de bal ging wijd.